BASIN AÇIKLAMASI
Bugün 89. yılını kutladığımız 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olup Ülkemiz denizcilerine, denizcilikle ilgili bütün sektörlerimize kutlu olsun.
Hayatlarını denizde feda etmiş Denizci Şehitlerimizin ruhları şad ve mekanları cennet olsun.
Kabotaj Hakkı; bir devletin kendi karasularında Deniz Ticareti yapabilmek salahiyetini, kendi vatandaşlarını ve kendi bayrağını taşıyan gemilere has bir hak olarak tanıması anlamına gelir.
29 Nisan 1926 tarihinde TBMM Türk denizciliğinin gelişmesini sağlamak için Kabotaj Kanunu’nu kabul ederek 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe koymuştur.1 Temmuz 1926 günü, yabancılara verilmiş kapitülasyonların sona erdiği gündür. Bu nedenle 1926 yılından beri bu anlamlı günü bayram olarak kutlamaktayız.
Büyük Kurtarıcımız ATATÜRK’ün 1 Kasım 1937 de Meclisi açış konuşmasında söylediği, Türkiye Cumhuriyetinin tam bağımsızlık ilkesinin denizdeki bir yansıması olarak belirttiği “Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” sözü denizcilikteki vizyonumuzu açıklamaktadır.
Ulu Önder Atatürk’ün belirlediği vizyon çerçevesinde, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar, başta gemi inşa, yat imalatı, tersanelerimizin geliştirilmesi ve yeni tersaneler yapılması, yolcu ve yük taşımacılığı, balıkçılık, deniz alanlarının temizliğinin sağlanması, limanların altyapılarının iyileştirilmesi, denizde çalışan personele eğitim verilerek yeteneklerinin geliştirilmesi, deniz trafiğinde güvenli geçişin sağlanması için imkanlar ölçüsünde yatırımlar ve çalışmalar yapılmıştır.
Belirtilen çalışmalar neticesinde;
Denizcilik sektörünün uluslararası kurallara göre iddia edilen bir sektör olması nedeniyle denizcilik mevzuatımız uluslararası uygun hale getirilip, eğitim ve denetimlerle desteklenince Türk Bayraklı gemilerin kara listeden gri listeye, daha sonra ise beyaz listeye geçmesi sağlanmıştır.
Özel Tüketim Vergisi ( ÖTV) sıfıra indirilmiş yakıt uygulamasıyla deniz ticareti ki özellikle yolcu gemisi ve balıkçılarımız desteklenmiştir.
Bağlama Kütüğü Ruhsatı uygulamasına geçilerek amatör denizciliğin gelişmesi hedeflenmiş ve her geçen gün halkımızın amatör denizciliğe ilgisi artmıştır.
Gemi Trafik Yönetimi Bilgi Sistemi (VTS) ile deniz trafiği güvenli hale getirilmiştir.
Bu vesile ile Denizciliği çok eski tarihlere dayanan Vakfıkebir halkımızın, denize emek ve gönül veren tüm denizcilerimizin ve balıkçılarımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlarım. 01.07.2015
Yıldıray MALĞAÇ
Vakfıkebir Kaymakamı
deneme